fbpx
loading

O meni

Kdo sem?

Karim Al Saleh

Živjo, sem Karim, sem učitelj Organskega gibanja, AEQ metode, AEQ dihanja in AEQ odnosov. Moje življenjske preizkušnje in izkušnje ter poglobljeno raziskovanje gibalnih in vedenjskih vzorcev so me pripeljale do zavedanja, kako pomembno in uspešno je celostno ter usmerjeno delo na sebi, za vzpostavitev ravnovesja in zdravja. Veseli me, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami usmerjam, pomagam in svetujem tudi tebi.

Opravljena izobraževanja in certifikati:
Učenec AEQ metode 3 2/6
Učitelje AEQ dihanja 2
Učitelj Joge
Organskega Gibanja
FRCms
Manualno-Kinetične obravnave
Tui-Na masaže
Učitelj AEQ odnosi 1
Te zanima več o moji zgodbi?​

Moje ime je Karim. Rojen sem 12.2.1990 v Rijeki na Hrvaškem, pri mojih 6 letih smo se z družino preselili v Slovenijo.Trenutno živim v Ljubljani, sem predsednik športno-kulturno-umetniškega društva Soma, učitelj naprednega gibanja ter praktikant manualno-gibalne terapije.

Glavni namen aktivnega učenja AEQ pristopa in Organskega gibanja je, da vam dovolj dobro razložim in predstavim, kako onemogočanje spontanega in avtentičnega vedenja v otroštvu ali pozneje v življenju negativno vpliva na dihanje in gibanje ter kako takšna prisila okolja na vedenje človeka kronično spremeni dihalni ritem, držo, gibalne vzorce in način dihanja. Če ta pritisk traja dlje časa, oseba spremenjeno gibanje, držo in dihanje prenese v podzavestne dele živčnega sistema in te vzorce dojame kot normalne. Zaradi navidezne normalnosti, katere se pogosto sami pri sebi ne zavedamo, ne čutimo potrebe po tem, da bi se spremenili, ali če se že začnemo spreminjati, pri spreminjanju prehitro odnehamo.

Če vzorce, navade in odzive, ki smo jih na ravni podzavesti določili kot pravilne, spreminjamo brez razlage in morebitnih vzrokov, ustvarimo notranji konflikt med interesi zavesti in podzavestnimi vzorci. V tem primeru bo učenje pravilnega gibanja in dihanja dolgoročno delovalo nezdravo in ga bomo prej ali slej opustili. Moje mentorstvo temelji na tem, da tisti, ki se tega uči, opazi ter z razlago vedno bolje razume in dojame, da je spreminjanje gibanja in dihanja iz nezdravega v zdravo dolgoročen proces, ker je neposredno vezan in odvisen tudi od dviga čustvene zrelosti. Če oseba ne dviguje čustvene zrelosti, spreminja pa učinkovitost gibanja in dihanja, bo imela energijo in notranje počutje na ravni, ki je obstoječa raven čustvene zrelosti ne bo znala primerno uporabiti ter urejati odnose na bolj učinkovit način. Bolj pravilno gibanje in dihanje lahko ohranimo le v bolj urejenih odnosih in ob zavedanju višje učinkovitosti uporabe čustev. V nasprotnem primeru bomo prisiljeni energijo spremeniti v druge oblike in njeno neučinkovito porabo. Neučinkovitost povzroča neprijetno počutje in nas vodi v opustitev učenja pravilnega gibanja in dihanja. Namen aktivnega učenja z učiteljem AEQ dihanja 2.stopnje je prav to, da to preprečimo. 

Zdravo dihanje in gibanje je prilagojeno trenutnemu položaju in okoliščinam, v katerih je oseba. Če je v mirnem okolju, je dihanje počasno, mehko in umirjeno, mišice so sproščene in avtonomni živčni sistem je v parasimpatičnem delovanju, tako si omogočimo počitek in obnovitev. Če je v stresnem položaju, je dihanje hitrejše močnejše in globlje, mišice so bolj napete in avtonomni živčni sistem je v simpatičnem delovanju to omogoča, da je dihanje in gibanje prilagojeno temu, da pomaga telesu ustvariti dovolj energije in podpore za ureditev stanja. Omogoči, da oseba čuti dejansko moč, jo primerno uporabi ter se potem primerno umiri in sprosti, tako v mišičnem tonusu kot v živčnem sistemu in dihanju. Zdravo dihanje in gibanje je dinamično in primerno potrebam some v določenem trenutku. Za tako dihanje in gibanje moramo imeti dovolj dober občutek in nadzor nad mišičnimi tonusi, da nima kronične mišične, vedenjske zakrčenosti, neuravnovešenosti ter nemoči. Če je pristona kronična zakrčenost v trupu, vratu in glavi, ne moremo pravilno dihati in gibati, saj kronično zakrčenost mišic onemogoča dinamično in trenutnemu stanju prilagojeno dihanje in gibanje.

V tej točki se je pomembno zavedati dveh osnovnih pravil gibanja, ki jih pri svojih učnih urah poudarjam.

1. Vsaka akcija ima svojo reakcijo
2. Naši možgani nadzirajo naše mišice in dihanje

Članek na to temo:

https://karim-movement.com/2023/01/04/telo-um-in-senzorno-motoricna-amnezija/

Gibati in dihati svobodno in biti brez kroničnih težav je odločitev, čeprav je danes pogosto razširjeno prepričanje, da temu ni tako. Vsaka izkušnja in učenje skozi izkušnjo je priložnost, da se poglobimo v stik s svojim pravim avtentičnim-jazom, odkrivamo nove zmožnosti in odklenemo svoj notranji potencial. Skozi učenje AEQ dihanja in Organskega gibanja si želimo razširiti obzorja svoje lastne zaznave, da bi globje čutili sebe, kar je pogoj za višjo čustveno zrelost in boljše razumevanje sebe. Višje razumevanje nam nudi možnost odgovornega vedenja saj le tako lahko vse bolj vemo kaj delamo, bolj, ko vemo kaj delamo lažje določimo kaj je dobro za nas in kaj ne, ter si tako omogočimo sprejemanje in spreminjanje sebe in svojega življenja.

Moje ime je Karim. Rojen sem 12.2.1990 v Rijeki na Hrvaškem, pri mojih 6 letih smo se z družino preselili v Slovenijo.Trenutno živim v Ljubljani, sem predsednik športnega društva Soma, učitelj AEQ metode in AEQ dihanja 2.stopnje, Organskega gibanja ter praktikant Manualno-kinetične terapije.

Ob rojstvu sem bil diagnisticiran z bronhialno astmo in  hashimoto tiroiditisom (kroničnim vnetjem ščitinice). Zaradi slabega imunskega sistema sem bil med drugim alergičen na prah, pršice, živalske dlake in mlečne izdelke. Moje telo se je uprlo celo materinemu mleku, tako da sem se prisilno nehal dojiti že pri petih mesecih. Pri sedmem mesecu so starši opazili alopecijo areata: odpadli so mi lasje na temenskem predelu glave.

Kot otrok sem bil sicer zelo živahen in nemiren. V tem težkem in za starše zahtevnem otroštvu je mama pri mojih štirih letih našla rešitev zame v gibanju in športu. Začelo se je s plavanjem in gimnastiko, ki pa sem ju moral kasneje zaradi selitve v Slovenijo opustiti. Menjavo sem našel v košarki, pri kateri sem bil zelo uspešen: bil sem član KK Union Olimpija, s klubom smo postali večkratni državni prvaki ter najboljši organizator igre v Sloveniji. To je bilo krasno obdobje!

Zaradi svoje višine se v kasnejšem obdobju nisem več počutil dovolj samozavestnega, da bi nadaljeval v tem športu in sem svoje sanje, da bi postal uspešen košarkaš, opustil. Rešitev sem našel v nogometu, v katerem sem hitro začel uživati. Od začetka je bila vse le igra in zabava, sčasoma pa sem napredoval in začel resno trenirati ter napredoval do profesionalnega igranja.

Kljub izjemnim dosežkom se je moja nogometna kariera kmalu zaključila. Razlog so bile kronične bolečine, zakrčenosti in poškodbe. Začelo se je z vnetji dimelj (prepone), nadaljevalo z natrganimi mišicami (aduktor longus) in na koncu z zelo hudimi kroničnimi bolečinami v predelu hrbtenice.

Ugotavljati sem začel, da profesionalni šport pravzaprav ni zelo zdrav in da bom moral, če se bom želel še dolgo kvalitetno gibati (tudi na stara leta), opustiti željo po profesionalnem športu. Opazil sem namreč, da pravzaprav ne želim biti »specialist«, ampak želim gojiti ljubezen do generalnega gibanja, preko raziskovanja različnih športnih ter gibalnih panog.

Kljub izjemnim dosežkom se je moja nogometna kariera kmalu zaključila. Razlog so bile kronične bolečine, zakrčenosti in poškodbe. Začelo se je z vnetji dimelj (prepone), nadaljevalo z natrganimi mišicami (aduktor longus) in na koncu z zelo hudimi kroničnimi bolečinami v predelu hrbtenice.

Ugotavljati sem začel, da profesionalni šport pravzaprav ni zelo zdrav in da bom moral, če se bom želel še dolgo kvalitetno gibati (tudi na stara leta), opustiti željo po profesionalnem športu. Opazil sem namreč, da pravzaprav ne želim biti »specialist«, ampak želim gojiti ljubezen do generalnega gibanja, preko raziskovanja različnih športnih ter gibalnih panog.

Tako sem svojo pot nadaljeval v fitnesu. Želel sem si pridobiti več mišične mase, moči in biti boljše fizično pripravljen. Po treh letih intenzivnega in vsakodnevnega dvigovanja uteži sem hitro občutil iluzijo »fitnes« moči, ko sem prvič stopil skozi vrata MMA LJUBLJANA. Kljub 120kg bench pressa, 170kg deadlifta in 150kg počepa, ki sem jih bil zmožen opraviti v fitnesu, so me tam premetavali fantje, ki niso bili niti za polovico tako “močni” kot jaz.

V MMA Ljubljana sem udejanjal svojo ljubezen do borilnih veščin, obenem pa našel zamenjavo za fizično pripravo v svetu crossfita.

Danes sem skeptičen do crossfita. Menim, da je to šport »brez pravega občutka«, kjer vse poteka prehitro in se preveč poudarja tekmovalnost, ki gre na škodo posameznika. V tem športu so se moje poškodbe iz preteklosti prebudile in začutil sem, da moja hrbtenica takih pritiskov na dolgi rok ne bo zdržala.

Tekom tega obdobja sem uspešno zaključil tečaj klasične masaže in Kitajske TUI-NA medicine in pričel delati kot poklicni maser v masažnem salonu. V tem času je postal popularen Street fitnes (calestenics), kjer je vse, kar posameznik potrebuje, njegova lastna teža, gibanje pa je podobno gimnastiki.

Z udejstvovanjem v Street fitnesu sem počasi začel razumeti, kaj pomeni obvladovati lastno telesno težo. Po nekaj letih zategovanja mišic in delu na mišični masi, fizični pripravi in kontroli telesa, sem ugotovil, da me pomanjkanje gibljivosti in nepravilni mišični tonus vse bolj omejuje pri gibanju, tako v športu, kot tudi v vsakdanjem življenju. Zato sem se odločil, da se izobrazim tudi v to smer.

Vpisal sem se v tečaj joge, kjer sem v polletnem tečaju pridobil licenco za učitelja in razširil obzorja v svet zavestnega gibanja, nadzora nad lastnim telesom in umom. V začetku sem se želel samo raztegniti in biti bolj gibčen, dobil pa sem veliko več. Seznanil sem se z drugačno fizično prakso, pravimi dihalnimi tehnikami in meditacijo. Vendar so se mi kljub izboljšani gibljivosti in novo pridobljenem znanju, bolečine v hrbtenici samo stopnjevale.

Velik vpliv na moj pristop do gibanja je imel svetovno znan učitelj gibanja Ido Portal. Po večletnem občudovanju njegove mehkobe in nadzora nad telesom preko interneta, sem se udeležil dveh njegovih seminarjev tudi v živo, kjer sem ga imel možnost spoznati ter delati z njim. Moje razumevanje gibanja je s tem napredovalo – postajal sem bolj inteligenten »gibalec«, z vedno več nadzora in moči obenem pa sem osvajal nove elemente. Pa vendar bolečina v telesu še vedno ni popustila in počasi sem se začel navajati treningov, gibanja in življenja z njo.

 V Veliki Britaniji (Manchester) sem pridobil licenco za trenerja FRC (functional range conditioning), s čimer sem razširil znanje o mobilnosti, gibljivosti ter moči sklepov. Obiskal sem tudi dva seminarja zelo znanega ter izkušenega trenerja Steva Maxvella, ki mi je pri svojih 65 letih podal kar nekaj koristnih nasvetov.

Kljub vsej širini pridobljenega znanja pa nisem nikjer začutil globine, nekaj, kar bi zares začutil in bi lahko v polnosti živel. V vseh teh letih raziskovanja, izobraževanja in gibanja sem še naprej iskal nekaj več, čutil sem, da lahko ponudim telesu več mehkobe, več sproščanja in glas v ozadju mi je ves čas govoril, naj vztrajam in bom našel rešitev, kako razrešiti vzroke bolečin in se gibati bolj svobodno ter učinkovito.

Star pregovor pravi, da učitelj pride, ko je učenec pripravljen. In ko sem bil pripravljen, sem spoznal učitelja Aleša Ernsta in AEQ metodo. Četudi sem marljiv in sistematičen pri svojem gibanju, sta mi Aleš in AEQ metoda postavila precejšen izziv. Ni mi bilo težko si vzeti od 40 minut do 1 ure na dan za AEQ vaje, bolj težko pa mi je bilo sprejeti mikro gibe, ki jih AEQ zahteva. Vendar pa prav v teh gibih leži bistvo AEQ: samo tako lahko občutiš bistvo teh vaj in pravilnih gibalnih vzorcev človeka, na katere smo zaradi modernega načina življenja pozabili.

Z redno vadbo sem občutil vse manj kronične zakrčenosti, manj gibalnih omejitev, kronična bolečina se je počasi in z občutkom sprostila. Postal sem šef svojih mišic. Zavesten nadzor nad mišicami mi danes pomaga pri gibanju, športu, osvajanju gibljivosti, moči, kondiciji, hoji, teku, sedenju in vsakodnevnih življenjskih opravilih. Medenica je bolj prosta, prsni koš odprt in trup bolj učinkovit, okončine pa lahkotno sledijo ukazom iz središča telesa. Celota se je povezala in začutil sem usklajenost, simetrijo, pokončno držo in začel sem čutiti ter nadzorovati vpliv gravitacije na svoje telo. Odpravil sem tudi vzroke astme, alergij in nepravilnega dihanja.

Zaradi vseh pozitivnih učinkov AEQ metode sem se odločil opraviti učiteljski tečaj. Trenutno sem učitelj AEQ metode 2.stopnje in učitelj AEQ dihanja 2.stopnje.

Ko gledam nazaj, se čudim, kako mi je vpogled v mikro način gibanja pravzaprav pomagal sestaviti sestavljanko vseh mojih življenjskih izkušenj iz športa, gibanja in terapij. S tem sem postal boljši gibalec, učitelj, predvsem pa boljši človek, partner in oče.

Pridobljeno znanje danes delim v svojem studiu gibanja in terapij. Mnogim pomagam pri izboljšanju zdravja, počutja, osebne rasti in fizične pripravljenosti. Odpravljam vzroke kroničnih bolečin ter gibalnih omejitev. Pomagam pri sproščanju telesa in uma. Predajam znanje o gibanju in športu, pripravljam profesionalne ter rekreativne športnike. Na varnejši in učinkovitejši način pomagam pri doseganju ciljev in boljših rezultatov. Z ljudmi, ki se želijo boljše in učinkoviteje gibati, se srečujem na rednih tečajih, na delavnicah, individualnih urah in spletnih programih.

0 +
Let delovanja
0
Certifikatov
0 +
Učencev
0
Tedenskih delavnic

Kje me najdete?

Studio Karim movement

Pridobljeno znanje danes delim v svojem studiu gibanja in terapij. Mnogim pomagam pri izboljšanju zdravja, počutja, osebne rasti in fizične pripravljenosti. Odpravljam vzroke kroničnih bolečin ter gibalnih omejitev. Pomagam pri sproščanju telesa in uma. Predajam znanje o gibanju in športu, pripravljam profesionalne ter rekreativne športnike. Na varnejši in učinkovitejši način pomagam pri doseganju ciljev in boljših rezultatov. Z ljudmi, ki se želijo boljše in učinkoviteje gibati, se srečujem na rednih tečajih, na delavnicah, individualnih urah in v online šoli gibanja.

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.